De NICE hecht veel waarde aan de privacy van de deelnemende ziekenhuizen en patiënten en moet voldoen aan de gangbare wetten en regelgeving. De beheerder van de registratie is opgenomen in het certificeringstraject van de NEN 7510, een norm die is toegesneden op informatiebeveiliging binnen de Nederlandse gezondheidszorg. In dit kader zijn in het afgelopen jaar onze privacy- en beveiligingsmaatregelen herzien en waar nodig aangescherpt. We zullen de wijzigingen in de wetgeving scherp in de gaten houden en indien nodig onze registratie modules en procedures hierop aanpassen.
In 2016 zijn de eerste stappen gemaakt om het beheer van de registratie te certificeren volgens de NEN 7510 norm (vergelijkbaar met de internationale norm ISO 27001). Deze norm is toegesneden op informatiebeveiliging binnen de Nederlandse gezondheidszorg en ziet toe op het waarborgen van de beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid van alle informatie ten behoeve van verantwoorde zorg. De NEN 7510 dekt het hele gebied van informatiebeveiliging en blijft dus niet beperkt tot technische specificaties maar geeft ook richting aan de organisatie en het menselijk handelen. Wij zijn content dat de beheerder van de registratie deze stap heeft gezet en verwachten dat het certificeringstraject in 2017 afgerond zal zijn.
Het beheer van de registratie vindt plaats op de afdeling Klinische
Informatiekunde (AMC) en valt onder het Kwaliteitsmanagementsysteem
Medische Registratie dat gecertificeerd is volgens de ISO 9001:2015
norm. De gegevens die aan de NICE worden aangeleverd, worden beheerd en
verwerkt conform het privacyreglement.
Dit privacyreglement is onderdeel van de samenwerkingsovereenkomst
tussen Stichting NICE en de deelnemende Intensive Care afdelingen.
Vanwege het certificeringstraject van de NEN 7510 is in januari 2017 is
het privacyreglement herzien en zijn de beveiligingsmaatregelen voor
het beheer en verwerken van de data aangescherpt. Het privacyreglement
is ook uitgebreid met een bewerkersovereenkomst waarin de afspraken
tussen Stichting NICE en de Klinische Informatiekunde m.b.t. tot de
privacy- en beveiligingsmaatregelen contractueel zijn vastgelegd. We
raden u aan om het privacyreglement te lezen. Indien u vragen heeft,
neemt u dan contact met ons op via
Om de patiënten beter te kunnen volgen tussen ziekenhuizen en daarmee ook ziekenhuisheropnamen nauwkeuriger te identificeren, werd sinds 2015 het verkorte BSN vastgelegd. Echter, voortschrijdend inzicht heeft aangetoond dat ook het gebruik van een verkort BSN in combinatie met bijvoorbeeld geboortedatum, geslacht en/of postcode tot een te grote kans tot identificatie leidt. Daarom is in december 2016 in overleg met de information security & privacy protection officer in het AMC besloten om het verkorte BSN niet langer vast te leggen. Reeds aangeleverde data m.b.t. het verkorte BSN is permanent uit de landelijke database verwijderd. Indien er voor nieuwe records een verkorte BSN wordt aangeleverd, zal deze informatie uit de dataset verwijderd worden alvorens deze in de landelijke database wordt verwerkt. We zullen dit dan ook communiceren met het betreffende ziekenhuis.