Update IGC/DGC toetsingsproces: NICE ontvangt positief advies voor opname in register

29 Februari 2024

Met gepaste trots laten we weten dat NICE na een uitgebreid toetsingsproces een positief advies heeft gekregen voor opname in het landelijke register voor kwaliteitsregistraties. Dit positieve advies geldt voor een periode van vijf jaar, waarmee NICE officieel erkend wordt als een cruciale speler in het monitoren en verbeteren van de kwaliteit van intensive care in Nederland.

Vanwege de wens van de HLA-partijen in de medisch-specialistische zorg voor regie op kwaliteitsregistraties heeft het Zorginstituut Nederland de opdracht gekregen tot de oprichting van een landelijk register voor kwaliteitsregistraties. Om opgenomen te worden in dit register worden alle registraties beoordeeld op verschillende kwaliteitseisen, vastgesteld door de Inhouds-governancecommissie (IGC) en Data-governancecommissie (DGC). Deze toetsing zorgt voor een verdere professionalisering van kwaliteitsregistraties en alleen de registraties van hoge kwaliteit en betrouwbaarheid zullen uiteindelijk worden opgenomen in het landelijk register. Hierdoor ontstaat er een betere basis voor het beoordelen en verbeteren van de zorg in Nederland.


Het streven naar een landelijk register van kwaliteitsregistraties is niet alleen gericht op verbetering van de zorgkwaliteit, maar ook op het stroomlijnen van financieringsprocessen. Op termijn zullen alle kwaliteitsregistraties die zijn opgenomen in het register financiering ontvangen via Zorgverzekeraars Nederland (ZN). Dit zal bijdragen aan een meer effici├źnt en transparant financieringssysteem. Met het positieve advies vanuit de IGC/DGC is een belangrijke stap gezet en zal NICE in aanmerking komen voor de centrale financiering. Bij het positieve advies heeft NICE ook een aantal aandachtgebieden ontvangen waarop verdere professionalisering in de toekomst nodig zal zijn. We zullen hier in de komende jaren hard mee aan de slag gaan en hebben alle vertrouwen dat we samen met jullie NICE naar een hoger niveau kunnen tillen.


Op dit moment is het nog onbekend wanneer het landelijke register van kwaliteitsregistraties en de centrale financiering daadwerkelijk ingaat, dit is namelijk afhankelijk van het nieuwe wetsvoorstel welke in maart 2024 door de tweede kamer besproken wordt. In het wetsvoorstel wordt een wijziging in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) aangevraagd waarmee kwaliteitsregistraties van medisch specialistische zorg een wettelijke grondslag krijgen voor de verwerking van (bijzondere) persoonsgegevens. Zodra er een uitspraak is omtrent dit wetsvoorstel zal er meer duidelijkheid komen omtrent de verdere voortgang van de centrale financiering.

Berichten
april 2024
februari 2024
´╗┐