In deze sessie zijn de meest gebruikte termen, uitkomsten en de verschillende middelen waarmee de resultaten worden teruggekoppeld (rapportages, dashboards, NICE online) toegelicht.
NICE is in 1996 opgericht door intensivisten met het doel om de IC-zorg te verbeteren, de registratie is dan ook bedoeld ter ondersteuning van intensivisten en verpleegkundigen om de verbeterprojecten op de IC te initiëren. De verschillende registratiemodules (MDS, KIIC, SOFA, sepsis registratie, Verpleegkundige capaciteitsregistratie, NICE2Improve en COVID-19 registratie) worden benoemd. Om de uitkomsten van IC’s te vergelijken zijn er verschillende kwaliteitsindicatoren opgesteld, welke een indicatie geven hoe men presteert op verschillende onderdelen en zodoende te evalueren waar er verbeterpotentieel is. Deze kwaliteitsindicatoren kunnen alleen tussen IC’s vergeleken worden indien deze zijn gecorrigeerd voor de verschillen in case-mix van de opgenomen IC-patiënten in de verschillende ziekenhuizen. Het APACHE IV scoringsysteem wordt gebruikt om verwachte sterftekansen o.b.v. de patiëntkarakteristieken te berekenen. Deze verwachte sterftekans wordt vervolgens gebruikt om de (geijkte) SMR en VLAD curve van een IC te bepalen.
De verschillende middelen waarmee de resultaten worden teruggekoppeld werden aangehaald: de inhoudelijke (half-) jaarrapporten, externe indicatoren rapport, data in beeld, de online analysetool waarmee men op elk gewenst moment zelf analyses kan uitvoeren op de meest recente data, NICE2Share waarmee resultaten gemakkelijk in regio- of ander samenwerkingsverband besproken kunnen worden, en het NICE2Improve dashboard van de actiegerichte indicatoren welke voorziet in de ondersteuning van de gehele PDCA-cyclus door niet alleen de resultaten te tonen maar ook kant en klare verbetermogelijkheden aan te reiken. Tot slot werd er aandacht besteed aan de stappen die NICE onderneemt om de datakwaliteit zo hoog mogelijk te houden (NICE trainingen, kwaliteitsrapporten, validatierapporten en de site visits), dit is natuurlijk zeer belangrijk aangezien de resultaten alleen zinvol zijn indien de data van voldoende kwaliteit is.
Er is een online demonstratie over het gebruik van de AnalyseTool beschikbaar op: Demonstratie NICE Online Analysetool - Juni 2021 - YouTube. Verdere informatie over de definities van de verschillende NICE variabelen zijn terug te vinden in de data dictionary (Data Dictionary (stichting-nice.nl)) en via de online E-learning (NICE training (stichting-nice.nl)).