Op dinsdag 17 juni vond de jaarlijkse NICE Discussiebijeenkomst plaats. Met ruim 100 deelnemers, inspirerende presentaties en levendige discussies kijken wij terug op een zeer geslaagde dag. Was u erbij? Dan horen wij graag uw ervaring! Vul het evaluatieformulier in en help ons de bijeenkomst volgend jaar nóg beter te maken. De geanonimiseerde presentaties zijn inmiddels beschikbaar via NICE Online. We hopen u in 2026 opnieuw te mogen verwelkomen om samen ons 30-jarig jubileum van de IC-kwaliteitsregistratie te vieren. Volg ons in de tussentijd via LinkedIn.
Tijdens de plenaire opening werd teruggeblikt op de inspanningen van Stichting NICE in het afgelopen jaar. Er is hard gewerkt aan de vernieuwing van de technische infrastructuur, de voorbereiding op de nieuwe regelgeving voor kwaliteitsregistraties, het versterken van de betrokkenheid van IC-verpleegkundigen en de uitbreiding van de NICE2Improve-registratiemodule. Daarnaast werd de samenwerking met verschillende partners verder versterkt. Ook komend jaar blijft NICE zich inzetten voor verdere optimalisatie van de NICE-registratie door middel van samenwerking en innovatie.
Vervolgens werden diverse inhoudelijke projecten toegelicht. In de sessie over sociaaleconomische status (SES) en sterfte werd getoond dat patiënten met een lagere SES een hoger risico op ziekenhuissterfte hebben, zelfs na correctie voor relevante patiëntkenmerken waaronder de aanwezigheid van comorbiditeiten. Het belang van SES in sterftekansberekeningen en de mogelijke bijdrage aan eerlijkere benchmarking werd besproken. Correctie voor SES werd als onwenselijk beoordeeld, omdat dit impliciet slechtere uitkomsten voor deze groep zou legitimeren. De aandacht zou juist moeten uitgaan naar het verbeteren van zorgtoegankelijkheid en -kwaliteit voor patiënten met een lagere SES.
Een andere sessie richtte zich op passende IC-zorg, waarin een keuzehulp werd gepresenteerd die patiënten, naasten en zorgverleners ondersteunt bij gezamenlijke besluitvorming over IC-behandeling. De keuzehulp is gebaseerd op NICE- en Monitor-IC-data en biedt informatie over overleving én kwaliteit van leven, aangevuld met ervaringsverhalen. De tool sluit aan bij de behoeften van eindgebruikers en komend jaar zal gewerkt worden aan verdere doorontwikkeling en implementatie.
Tijdens de sessie over NICE2Improve Antibiotica werden belangrijke
inzichten gedeeld over variatie in antibioticagebruik op de IC. Er
bestaan aanzienlijke verschillen tussen de IC's, zowel in het aantal
toedieningen als in de mate van verantwoord gebruik. Dit benadrukt het
belang van monitoring en onderlinge kennisuitwisseling om gezamenlijk
tot optimaal antibiotica gebruik te komen. Belangstellenden worden van
harte uitgenodigd zich aan te sluiten bij deze registratiemodule via
In de parallelsessies kwam een breed palet aan onderwerpen aan bod. Demonstraties van de NICE Analysetool en NICE2Share lieten zien hoe zorgprofessionals zelf analyses kunnen uitvoeren en deze effectief kunnen gebruiken binnen samenwerkingsverbanden. Daarnaast werden drie interessante onderzoeken die in 2024 gepubliceerd zijn op NICE data gepresenteerd: “Spoedeisende hulp triage, overdrachtstijden en ziekenhuissterfte bij patiënten opgenomen op de IC”, “Klinische fenotypering onthult heterogene verbanden tussen corticosteroïdenbehandeling en overleving bij ernstig zieke COVID-19 patiënten” en “Schatten van de nierfunctie direct na het staken van continue niervervangende therapie op de IC”. In de 2e parallelronde werd aan de hand van twee concrete dataextractieverzoeken uitgelegd welke stappen doorlopen moeten worden als je onderzoek met NICE data wilt doen. Soms moet er creatief worden nagedacht of met de bestaande data een ziektespecifiek scoringssysteem kan worden afgeleid. Een groot voordeel dat genoemd werd is dat er geen separate niet-WMO verklaring van een METC aangevraagd hoeft te worden omdat NICE dit al heeft geregeld.
In de parallelsessie over cardiochirurgische patiënten werden de resultaten van de cardiochirurgische centra naast elkaar gezet en de verschillen en overeenkomsten bediscussieerd. Het vergelijken van deze uitkomsten is zeer waardevol om van elkaar te leren. Vanuit dit perspectief is afgesproken om de data voor de deelnemende centra via NICE2Share te delen, zodat zij structureel inzicht krijgen in elkaars resultaten en deze uitgebreider met elkaar kunnen bespreken. Op basis van Monitor-IC-data werden langetermijnuitkomsten in termen van fysiek, mentaal en cognitief functioneren en kwaliteit van leven tot vijf jaar na IC-opname in kaart gebracht. De resultaten tonen dat veel klachten binnen het eerste jaar afnemen en de kwaliteit van leven in veel gevallen zelfs hoger ligt dan vóór de operatie.
Tijdens de parallelsessie “Samen verder met NICE: Wensen en Toekomst voor IC-verpleegkundigen” werden onder andere de resultaten gepresenteerd van een recente enquête onder IC-verpleegkundigen. Uit de resultaten blijkt dat verpleegkundigen meer betrokken willen worden bij de NICE-registratie. Daarnaast is er behoefte aan meer bekendheid van NICE en zichtbaarheid van de meerwaarde voor verpleegkundigen. In de sessie is besproken welke indicatoren verpleegkundigen relevant achten, en werd getoond wat NICE op dit moment al te bieden heeft
Zoals ieder jaar werd de dag afgesloten met de sessie ‘Ziekenhuizen op een rij’, waarin de resultaten van alle deelnemende ziekenhuizen openlijk werden besproken en bestaande verschillen inzichtelijk werden gemaakt. Traditiegetrouw werd ook de prijs voor de beste datakwaliteit uitgereikt — dit jaar ging deze felbegeerde eer naar het Reinier de Graaf Gasthuis. Van harte gefeliciteerd! De dag werd afgesloten met een gezamenlijk buffet. We kijken terug op een geslaagde en inspirerende bijeenkomst. Hartelijk dank aan alle deelnemers voor hun enthousiasme, waardevolle input en betrokkenheid. We hopen iedereen volgend jaar weer te mogen verwelkomen tijdens het feestelijke 30-jarig jubileum.